divendres, 17 de maig del 2019

Sortida a l'Albufereta

Ahir anarem d'excursió a l'Albufereta de Pollença.

Només arribar ja ens estaven esperant els educadors que ens acompanyarien en les activitats preparades. Eren en Gaspar, que ja va venir al cole a fer una tasca amb noltros sobre l'Albufereta el dilluns passat, en Llorenç, que és qui va estar amb noltros i en Jaume que es va encarregar del grup de 5 anys B.

Va ser una jornada divertida, relaxada, agradable i diferent, en un entorn preciós i el temps a ser ideal.

Ens anam!!!
























En rotllo, en Gaspar, ens va explicar un parell de coses, entre elles el fet de que tota la platja estàs coberta del que abans coneixíem per "algues" (des d'ahir ja li hem de dir poseidonia) i la seva importància.







Ens va proposar fer d'investigadors. En petits grups i carregats amb una palangana cada grup, s'havia de passejar per la platja i recollir qualsevol cosa que li cridàs l'atenció.







Després ho posarem en comú i no només sortiren elements naturals com: poseidonia (verda, marró o en en un branqueta), canyes, "l'esquelet" de les sipies, pinyes, uns petits grumers ja morts i que ens contaren que no picaven "grumers inofensius", bolles de posidonia, caragoles....
Sino també elements nocius pel medi ambient, que contaminen i embruten: canyetes de plàstic, plàstics diversos, tovalloletes, cordes, padassos, taps....

I agafaren una mica de conciencia de lo important que és no embrutar els entorns naturals tant per les plantes com pels animals que podem trobar en ells.











Després de la conversa, en Llorenç ens deixà unes lupes i pogueren continuar mirant "de més a prop" tot allò que varen trobar.












Tinguerem una estoneta per berenar i d'esbarjo en aquest ambient tan xulo.









I deprés tornarem "manos a la obra". Ara ens havien de desplaçar un trosset més per conèixer la zona en la que habiten els tirurilo o els "pica-platges", una au que s'ha de protegir perquè hem invadit el seu entorn de vida i de reproducció.




En el camí cap allà (a més de semblar "peregrinos de Santiago" amb tanta canya, un èxit les canyes!!), els vostres infants són una passada i estaren recollint tota la brutor que trobaven per tirar-la al fems, així, de pass que passaren un dia genial, contribuirem una miqueta a netejar la platja.






De camí,ens trobarem amb moltes plantes que en Llorenç ens va anar presentant; els tamarindo, fonoll marí...






En Llorenç ens explicà que les cordes delimitaven l'espai destitat al "pica-platges". Aquestes cordes no es poden passar, ja que d'aquesta manera es protegeix l'espai on fan els nius i posen els ous.




A meitat de camí férem una aturedeta per a què ens contàs el conte del "pica-platges", en resum ens deia que un pica-platges mascle i un pica-platges femella es coneixien i s'enamoraven, aleshores decidien formar una família. Per això fan un niu i quan la pica-platges femella està preparada, va a posar els ous al nius i covar-los, però quan arriba al seu niu, una senyora havia posat a sobre la seva tovallola i s'havia tombat. Els pica-platges es varen posar a piar, però no aconseguiren recuperar el seu niu, així que s'haguren de traslladar a una altra zona.
Des d'aquest dia, persones com en Llorenç es dediquen a vetllar per aquest animals per a què segueixin formant famílies i tenint cries, sino desapareixerien. I una de les mesures que han pres ha estat delimitar amb cordes els seus espais i vigilar que la gent cuidi l'entorn.





Pel camí, també trobàvem moltes coses que la mar torna... Entre d'elles aquesta que mostra a la foto en Llorenç. Una branca amb un padàs embolicat, tovalloletes i un ham... Aquesta, en concret, era perillosa pels animals, ja que si algun pensava que era un peix de veres, podia quedar enganxat amb l'ham.




I per acabar, de tornada a l'autocar, ens aturarem a mirar, d'un en un, pel microscopi l'arena... Impresionant!!! Alguns deien "parece arroz!!"






















En definitiva, una gran sortida: temps meravellós, activitats super interessants, entorn fantàstic i companyia immillorable...

Una gran cloenda de les sortides de 5 anys i de cicle!!!

2 comentaris:

  1. Una excursión muy chula para cerrar el ciclo👏👏 Gracias por el súper reportaje😘

    ResponElimina
    Respostes
    1. Valoración muy buena!!! Esta salida, creo yo, será de las que recordaremos😍😍😍

      Elimina